maandag 6 januari 2014

slow cooker : varkenswangen met wintergroenten

Eindelijk heb ik mijn crockpot, een elektrische kookpot waarin je op lage temperatuur stoofpotjes kan maken, terwijl je letterlijk slaapt.
Al dadelijk varkenswangentjes besteld bij de beenhouwer. Het klinkt misschien wat gek, varkenswangen, maar het is overheerlijk, supermals vlees. Geweldig in een stoofpot.

nodig :

1 kg varkenswangen (bestellen, want de slager heeft dit niet altijd)
2 uien
2 el Luikse of Limburgse siroop
mosterd
2 boterhammen
1 flesje bruin bier (ik gebruikte Sint Bernard)
400 ml kalfsfond (uit een bokaal)
1 kruidentuiltje (laurier, tijm, rozemarijn) => ik heb er gekocht, want mijn kruidentuin is nog steeds een      droom, in de winkel hadden ze er alleen met laurier en tijm, daarom losse gedroogde rozemarijn bijgedaan)
15 spruiten
2 zoete aardappelen
eventueel bindmiddel




 maken :

  • Snijd de varkenswangetjes in stukken van 2 à 3 cm groot.
  • Bak ze aan in hete boter, kruid met peper en zout.
  • Verwarm ondertussen de slowcooker al op 'hoog'.
  • Als het vlees mooi aangebraden is, in de slowcooker doen.
  • In dezelfde pan, fijngesneden ui toevoegen en aanstoven.
  • Blussen met bruin bier.
  • De alcohol wat laten verdampen door het bier goed te laten doorkoken. Vervolgens in de pot doen.
  • In dezelfde pan, de fond opwarmen tot het kookpunt.
  • Ondertussen de siroop en het kruidentuiltje in de slowcooker doen.
  • Kokende fond bijdoen.
  • De 2 boterhammen goed besmeren met mosterd en met mosterd naar beneden op het mengel leggen.
  • Laat 3 uur op 'hoog' pruttelen.
  • Voeg daarna zoete aardappel in blokjes en gekuiste spruiten toe.
  • Laat nog 3 uur op 'laag' pruttelen.
  • Voeg eventueel wat zout en peper toe.
  • Bind de saus op het einde van de bereidingstijd, als je het nodig vindt.
  • Smakelijk !

1 opmerking: